به مناسبت هفته کتاب در کتابخانه مستوره کردستانی برگزار شد
به مناسبت هفته کتاب، نشست کتابخوان با محوریت تازه های نشر کتاب کردی با حضور نویسندگان، هنرمندان و علاقه مندان به کتاب در کتابخانه مستوره کردستانی بوکان برگزار شد. پروین عبداله زاده مسئول کتابخانه مستوره کردستانی بوکان با بیان این خبر افزود: نشست کتابخوان با هدف معرفی کتابهای خوانده شده و برجسته کردن آثار فاخر به ویژه ادب کردی برگزار می شود تا نسل جوان با پارامترهای هویتی خویش بیشتر انس بگیرند و گردی از چهره ی کتابها بزدایند.
کتاب "تاورژاو" نوشته سوران کردپور یکی از کتابهایی بود که بسیار مورد توجه قرار گرفته است و توسط آقایان امیر حقیقی و دکتر قهرمانی معرفی شد. امیر حقیقی در ابتدا به زبان شیوا و جذاب سوران کردپور در کتاب "تاورژوار" اشاره کرد و افزود: زبان این نقاش، پزشک و کاریکاتوریست کرد به شعر بسیار نزدیک است و به اعتقاد برخی یکی از ده رمان برتر کردی در عصر حاضر است که رئال و سوررئال دلنشینی در آن دیده می شود. رویدادهای آن در محله باغ قاضی، باغ مطلب، کوچه ی خورینگ، حه وزره گه وره و فلکه فرمانداری بوکان اتفاق می افتد. در ادامه دکتر قهرمانی به عنوان دوست نویسنده به شخصیت دکتر کردپور پرداخت و افزود: همیشه بخش مهمی از فکر و روح ایشان در بوکان سیر می کند و با مردمان بازار، شخصیت های علمی و ادبی و حتی کوچه ها و افراد آشنای سابق گفتگو می کند و همین باعث می شود برای پروانه های روی پشتین (کمربند) حه مه شه وه کی که به برای جمع آوری گیاهان کوهی که سحرگاهان به شهر بازگشته است و روی تنه درختی استراحت می کند و ... داستانی کوتاه بنویسد. تاورژاو اولین رمان ایشان است که قصه چند دوست به نامهای ارسلان، کاوه، آسو و مظفر است که در دهه ی پنجاه روایت می شود و برای نسل امروز که کوچه خورینگ را ندیده که از منزل سیدقادر توتونچی می گذرد و به باغ کامطلب می رسد ناآشنا ولی جذاب است درحالیکه برای هم نسلشان یک نوستالژی محسوب می شود. تاورژاو داستان دلتنگی های بعد از کوچ است که روح می تواند مثل مرغابی به چنارستان لب رودخانه امیرآباد برگردد، از بلندی کیوه ره ش بالا برود ، در آن به بازی بپردازد و روی ریل قطار به سرزمینی دور برود. روای کتاب در بخشهای مختلف عوض می شود و هر بار یکی از این دوستان با شکستن ساختار زمانی شروع به روایت می کنند. در این روایت ها فرم اکسپرسیونی دیده می شود که ما را به یاد نوشته های ویلیام فالکنر در یک گل سرخ برای امیلی می آورد و همین مسئله باعث می شود که از خواندن این متن لذت وصف ناپذیری به آدمی دست دهد. دکتر قهرمانی با خوانش بخش آغازین این کتاب معرفی خود را به پایان رساند.
در ادامه کتاب " به ره و هه رمان" خاطرات مقبل هنرپژوه کوهنورد نام آور بوکانی توسط آقای عبدالقادر آزمند معرفی شد. ایشان این کتاب را مثل خاطره و سفرنامه مقبل دانست و افزود: ما تا اوایل قرن هجدهم هیچ نوشته مکتوبی از حیات مردمان کرد نداریم مگر در سفرنامه های ابن حوقل، مقدسی و ابن بطوطه. بعد از روی کار آمدن شاه عباس، روند سفرنامه نویسی تغییر کرد و ما شاهد حضور بازرگانان و شرق شناسان خارجی در منطقه هستیم و مثلا در سفرنامه مارکوپولو بخشی از حیات مردمان ما آمده است. خاطره نویسی در بین کوهنوردان نیز کمتر دیده می شود و قدمت آن در کردستان به چهل سال می رسد. به باور من مقبل یک قهرمان ملی است که با وجود سن کم و عمر کوتاه کوهنوردی اش (18 تا 24 سالگی) پنج قله بلند دنیا را فتح کرد و کاپیتان تیم ملی ایران هم بود که از گاشربروم جان سالم به در برد اما در برده زرد دچار سانحه شد. مقبل از شروع تا برگشتن از این فتوحات روایت می کند، عادات مردم و فرهنگ این مناطق را هم بیان می کند و سختی های کوهنوردی و ویژگی های یک کوهنورد را به تصویر می کشد. با خواندن این اثر اطمینان می یابیم که هر کس نمی تواند کوهنورد باشد.
"به ره و هه رمان" ضبط شده ی خاطرات مقبل است که با ویراستاری امیر حقیقی به زبان معیار در آمده است. در این خاطرات از محمد اوراز هم یاد می کند و یادآور میشود که از او بسیار آموخته است. مقبل به گفته های محمدعلی کلی هم اشاره می کند که کوهنوردی را جنگ زمان صلح قلمداد کرده است. آزمند در پایان به یکدست نمودن نوشته ها، مقدمه پربارتر، تصاویر و مستندات بیشتر، ویراستاری نوشته ها و اضافه کردن مقاله های منتشر شده مقبل را برای ارزشمندتر شدن این اثر ضروری دانست.
این جلسه با معرفی دیوان محمد نوری توسط آقای خالد عسگری،کتاب "اصلاحات دینی در کردستان" نوشته آقای علیار توسط خود نویسنده؛ "هاواره به ره و میرزا" نوشته فتاح امیری توسط سوسن خضری، کتاب گلشن راز شبستری توسط سروه دزوار به پایان رسید.
ورود به سیستم
ارسال پیغام
نکته : شماره ثبت, شماره رکورد و یا هر داده ورودی که باعث بروز خطا شده است را در متن بازخورد ارسال نمایید.